U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Tom Seurs
Vlaams Parlementslid

Limburg heeft nood aan meer huisartsen
Gepubliceerd op donderdag 27 maart 2025
Woensdagnamiddag ging Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Seurs (N-VA) in het Vlaams Parlement in debat met minister van Onderwijs Zuhal Demir over de beslissing om vanaf volgend academiejaar meer studenten toe te laten tot de opleiding Geneeskunde en om minder studenten toe te laten tot specialistenopleidingen. “Dit is een belangrijke beslissing voor Limburg,” oordeelt Tom Seurs. “Uit onderzoek leren we immers dat Limburg sneller zal vergrijzen dan de rest van Vlaanderen.” Seurs is dan ook tevreden dat de masteropleiding Geneeskunde vanaf academiejaar 2026-2027 van start zal gaan aan de Universiteit Hasselt en pleit ook voor voldoende stageplaatsen in de eigen provincie om de braindrain van afgestudeerde Limburgse huisartsen naar andere provincies te vermijden.
Nijpend huisartsentekort
Wie ziek is, moet een vlotte toegang krijgen tot een huisarts. Helaas zien we dat er in verschillende regio’s in Vlaanderen een huisartsentekort bestaat, met patiëntenstoppen en overbelaste spoeddiensten tot gevolg. Op dit moment zijn er al in 8 Limburgse gemeenten reeds een acuut huisartsentekort, met Voeren en Kortessem op kop. In de gemeenten Heers, Lanaken, Leopoldsburg, Oudsbergen en Pelt spreken nieuwe inwoners over een moeilijke zoektocht naar een huisarts.
Ook in de regio Genk, As en Zutendaal wordt de situatie steeds moeilijker. 19% van de artsen is in deze regio op dit moment boven de 65 jaar, waardoor weldra 21 artsen moeten worden vervangen. 12% van de artsen kan bovendien over 5 jaar op pensioen, waardoor nog eens 14 artsen moeten worden vervangen. Wetende dat er op dit moment 18 vacatures zijn die niet ingevuld geraken, zal de nood in de komende jaren nog hoger zijn.
Dreigende vergrijzingsgolf in Limburg
Uit een onderzoek van VDAB Limburg, hogeschool PXL en Voka Limburg blijkt bovendien dat de vergrijzingsgolf Limburg het hardst zal treffen. “Waar Vlaanderen tegen 2035 langzaam terugkeert naar een ‘normale’ instroom van jongeren, zien we in Limburg structureel minder mensen instormen”, waarschuwde Provinciaal Directeur Joris Philips toen. “Dit betekent dat we in de toekomst meer handen zullen nodig hebben om deze vergrijzing aan te pakken waar de eerstelijnszorg een heel belangrijke rol zal spelen” oordeelt Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Seurs.
Dringende maatregelen in de opleiding
Omwille van deze moeilijke situatie heeft minister van Onderwijs Zuhal Demir besloten om meer studenten toe te laten tot de opleiding Geneeskunde en om de subquota voor de specialistenopleidingen te verstrengen zodat meer studenten de opleiding tot huisarts zullen volgen. Het streven om elk jaar 500 huisartsen te laten afstuderen, is belangrijk. Vandaag studeert 35 procent van de studenten Geneeskunde af als huisarts. “Met deze subquota gaan we naar 43 procent. Dan komen we op 480 huisartsen, dus dan zitten we ongeveer in de buurt van die vijfhonderd,” gaf minister van Onderwijs Zuhal Demir woensdagnamiddag aan in het Vlaams Parlement.
Master Geneeskunde als oplossing
Met de nieuwe masteropleiding Geneeskunde aan de UHasselt zetten we alleszins een belangrijke stap om aan de braindrain van jonge afgestudeerde huisartsen naar andere provincies een halt toe te roepen. Limburgse studenten die in andere provincies gaan studeren, blijven daar namelijk vaker plakken na hun studies. “Het is daarom belangrijk dat we aan Limburgse studenten de kans geven om de opleiding Geneeskunde in Limburg te volgen en daarbij ook voor voldoende stageplaatsen zorgen in onze regio. Zo kunnen we hen in de eigen provincie houden, met het oog op de vergrijzing van onze provincie en de toenemende nood aan eerstelijnszorg kort bij huis,” oordeelt Tom Seurs.
Vlaams minister voor Onderwijs Zuhal Demir was het idee genegen en sprak duidelijke taal tijdens haar tussenkomst in het Vlaams Parlement: “Ik wil uiteraard ook kijken of we meer stageplaatsen kunnen creëren in regio’s waar huisartsentekorten zijn. Dat is allemaal geen probleem, zolang we er maar in slagen om meer huisartsen te krijgen, want dat is belangrijk.”