U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Tom Seurs
Vlaams Parlementslid

Digisprong: duidelijkheid tegen de paasvakantie!
Gepubliceerd op vrijdag 14 maart 2025
De Digisprong werd onder voormalig Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ingevoerd om in het onderwijs een grote inhaaloperatie te verrichten ter waarde van 400 miljoen euro op vlak van ICT-infrastructuur. In tijden van pandemie was de focus op de aanschaf van laptops voor leerlingen een logische beslissing. De grote investering die minister Weyts en de vorige Vlaamse Regering hebben gedaan, werd toen zeer positief onthaald door het werkveld.
Tijdens debatten in het kader van de begrotingsbespreking 2025, tijdens de besprekingen rond het rapport ‘Digitalisering in het basis- en secundair onderwijs’ van het Rekenhof in de Commissie Onderwijs, en in een reactie aan VTM Nieuws, liet minister van Onderwijs Zuhal Demir weten de Digisprong te willen herbekijken. Ze verwees naar de grote noden op vlak van schoolinfrastructuur, maar ook naar de nood aan een professionele digitale infrastructuur voor leerlingen en scholen die de ondersteuning het meest nodig hebben, zodat er in iedere school digitale leermiddelen beschikbaar zullen zijn.
Ondertussen vragen scholen terecht duidelijkheid over welke middelen ze weldra kunnen beschikken voor hun digitaliseringsbeleid. Tijdens het debat in de Commissie Onderwijs op 13 maart 2025 kwam de minister alleszins met een duidelijke boodschap: "Ik begrijp dat scholen daar zo snel mogelijk zicht op willen hebben. Ik zal er alles voor doen om zo snel mogelijk, ten laatste voor de paasvakantie, naar de regering te gaan. Maar als het sneller rond is, zal ik dan naar de regering gaan en de keuzes voorleggen. Want je kunt een euro maar één keer uitgeven. We moeten die zo goed mogelijk uitgeven aan hetgeen dat voorligt".
Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Seurs (N-VA) reageert positief op de aankondiging van de minister: "Dankzij de Digisprong hebben scholen de mogelijkheid gekregen om in tijden van corona sterk te investeren in digitaal leermiddelen voor leerlingen. In tijden van Corona was dat uiteraard een logische beslissing, maar we zitten nu terug in een andere context. Digitale leermiddelen moeten een manier zijn om de klaspraktijk te versterken en in functie staan van de leerwinst en het verhogen van de onderwijskwaliteit, maar mogen geen doel op zich zijn. Geen digitalisering om te digitaliseren dus. Met een doordachte inzet van digitale technologie in de klas kunnen we het leerrendement aanzienlijk verhogen en de planlast voor leerkrachten verlagen. Bovendien maken we onze leerlingen weerbaar door in te zetten op mediageletterdheid, waarbij cyberpesten, overmatig schermgebruik en de risico’s van sociale media aan bod komen."
Lees- en kijktip: het debat in de Commissie Onderwijs op 13 maart 2025
https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissievergaderingen/1875645/verslag/1881010